UIT ETEN OP REIS

Uit eten op reis is altijd een feest, en als het dat niet is moet je er een feest van maken! Het ligt natuurlijk aan de bestemming maar vooral ook aan wat je kiest. Ik probeer het altijd zo lokaal mogelijk te houden en gerechten te zoeken waarvan ik vermoed dat de dienstdoende chef er goed in is. Ook probeer ik rekening te houden met de omstandigheden, dus ‘verse’ zeevis in de binnenlanden van Vietnam zonder een koeling in de nabije omgeving…., ik vertrouw dat niet helemaal. Kijk goed om je heen, kijk wat de andere gasten eten, en kijk überhaupt wie de andere gasten zijn. Ik heb van mijn moeder geleerd dat je altijd moet gaan daar waar het het drukste is, ook als dat betekent dat je misschien even moet wachten. Druk betekent goed èn een hoge omloopsnelheid, dus vaak ook veilig. Een ander goede tip is dat je misschien niet te avontuurlijk moet zijn. Een beetje lokaal uitproberen is prima, maar een opengeknipt kort gegrild gordeldier in dat eerdergenoemde hutje in de binnenlanden van Vietnam, ik weet niet of je er gelukkig van wordt (dat weet ik overigens wel, je wordt dat niet, believe me, ik heb het wel gedaan en had binnen een uur spijt. Enorme spijt).  

 

Het zijn allemaal keuzes! Stoer? Misschien. Leuk? Kan, als het goed uitpakt, maar ik zat een dag later in de spreekkamer van een niet-Engels sprekende dokter uit te leggen wat ik de hele nacht op de vloer van de badkamer had gedaan, en dat beïnvloedt toch je reisschema. Kijk dus goed om je heen naar de omstandigheden, de locatie, is de chef een beetje proper, ruikt het een beetje fris en wat eten de andere gasten. 

 

Ik overzomer momenteel in Canada en heb een geweldige tijd. Ik eet elke dag ontzettend lekker maar zoals het bekende spreekwoord zegt: ”het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen”, dus daar ben ik voor 90% zelf verantwoordelijk voor. Uit eten in Canada is behalve in de grote steden, niet echt een feest. De Canadees is vooral blij met veel, zoet en vet, en de restaurants zijn ze graag ter wille. Het aanbod in de winkels, is overweldigend, dus als je een beetje shopt en een uurtje of wat de tijd neemt heb je het geweldig. Vast in mijn reis-necessaire (een mooi oud woord voor een foudraal gevuld met accessoires voor de persoonlijke verzorging) zit een koksmes en een office mes, een pincetje, een Microplane-rasp, en een kernthermometer, en verder is het hier ook weer common sense. Wat is hier in het seizoen, waar zijn ze hier goed in en wat is er nou echt lekker. Knolselderij om er maar eens een te noemen, kennen ze niet, en met spruitjes word je momenteel doodgegooid (bij ons is dat van oktober tot maart). Take your pick, maak het niet te ingewikkeld en ga geen uren in de keuken staan (als er al een keuken is, ik werk ook graag in het bos op een oude houten picknicktafel).  

 

Ben je binnenkort een keer in Canada (B.C.), ga dan naar Published on Main, of zoals Ron naar Mott 32 (Chinees) in Vancouver, of naar Stage en Marilena in Victoria. Wild Mountain in Sooke is ook een hele fijne, maar ga verder uit je dak met het geweldige aanbod in winkels, langs de weg en op Farmers Markets. Veel Plezier! 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

Café Nol in Ron Gastrobar

Met je porem in Ron Gastrobar! Café Nol, wie kent dit beroemde Amsterdamse café in de Jordaan niet? Niemand minder dan Mara Grimm maakte ooit

Bonus dag

Een extra dag per maand is duur, maar bij Ron Gastrobar maken we het extra speciaal voor iedereen! Na 4 jaar is 29 februari terug

RON’S RIJSTTAFEL

Aan het einde van het jaar ben ik er altijd een beetje klaar mee. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een top-jaar gehad. Lekker gewerkt,

10 KERST-TIPS

Eten moet een feestje zijn en we hebben het liefst dat we je alles uit handen nemen en dat je rond kerst lekker bij ons

10 JAAR GASTROBAR BOEK

Of ik naar een feestje kom, en het liefst in een glitterpak… “waarom dan”, en Ron mompelt iets over een boek… Ik kan die avond

X