10 KERST-TIPS

Eten moet een feestje zijn en we hebben het liefst dat we je alles uit handen nemen en dat je rond kerst lekker bij ons aanschuift (er zijn nog een paar plekjes…). Tegelijkertijd kan ik me goed voorstellen dat je niet 4 dagen ‘op restaurant gaat’, dus misschien leuk om zelf ook een beetje te kokerellen. Om een en ander zo goed mogelijk te laten verlopen heb ik een paar tips en dan nu eens niet op receptuur-niveau maar hoe regel je nu een succesvol kerstdiner zonder te veel gedoe en vooral dat het voor iedereen een feest is, ook voor jou. Daar komen ze…;                                     

1. Maak een menu met niet te veel verschillende gerechten en zorg dat het in balans is, en maak niet alleen maar vis of alleen maar vlees. Kook lekker veel groente, oh en gooi ook niet en in ieder gerecht boter en room, houd het een beetje licht.

2. Houd rekening met diëten, allergieën en vegetariërs. Het is erg lastig om op 1ste kerstdag van een wortel en 2 eieren een vegetarisch gerecht te maken. Inventariseer van tevoren of iedereen alles eet.

3. Koop de allerbeste ingrediënten! Rijd om voor het beste vlees, de beste vis, goed brood, bedenk dat 80% van je succes zit in de aankoop van de beste spullen, slechts 20% in je kook-kunsten .

4. Maak nooit iets voor de eerste keer voor een grote groep. Test het 1 of 2 weken van tevoren uit zodat je alle do’s en don’ts kent. Zorg voor een dag zonder valkuilen in de keuken.

5. Maak een goede planning wat betreft de voorbereidingen. Probeer minimaal de helft van je voorbereidingen de dag van tevoren te doen zodat je op de grote dag niet meer heel veel hoeft te doen en je je kunt concentreren op de belangrijkste zaken.

6. Zorg bij je menu-keuze dat je al je apparatuur gebruikt zodat niet je oven te klein is terwijl je fornuis leeg staat.

7. Zorg dat je ruim van tevoren (2 uur) klaar bent met alle voorbereidingen. De wijnen liggen klaar, de tafel is gedekt, de kaarsjes branden en al je eten ligt klaar om af te maken. Een snelle douche, je feestkleren en je eerste drankje.

8. Oh, nog even over dat eerste drankje, houdt het daar misschien bij, een glaasje bij het voorgerecht is ook nog prima maar wacht met serieus drinken tot na het hoofdgerecht. Ondanks al je voorbereidingen moet er toch nog even geconcentreerd gewerkt worden!

9. Van mijn vriend Ferry heb ik geleerd dat het afcateren zeker zo belangrijk is. Geen groter drama dan een vieze volle keuken the day after the night before. Zorg voor een schone vuilniszak/bak, een lege afwasmachine, voldoende afzetruimte voor de vuile zooi en doe net alsof je een restaurant hebt, dus bekijk het zakelijk en denk “hoe kom ik hier het beste mee weg…”.

10. Tja, en dan last but not least, het menu? Maak het jezelf niet te moeilijk en denk aan wat je zelf leuk en lekker vindt. Een koud voorgerecht is goed voor te bereiden en hoef je helemaal niet persé volledig zelf te maken. Een soep is ook easy, en aan een mooie stoofschotel als pièce kun je je vingers niet branden. Iets met een mooie cuisson is natuurlijk superleuk, een Welligton met een kern van 50ºC, ik doe er een moord voor, maar bezint eer ge begint! Toe? Christmas pudding natuurlijk, met brandy butter, hoe klassiek (en hoe makkelijk kant-en-klaar te koop).

Zalig kerstfeest en Happy Cooking!!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

Bonus dag

Een extra dag per maand is duur, maar bij Ron Gastrobar maken we het extra speciaal voor iedereen! Na 4 jaar is 29 februari terug

RON’S RIJSTTAFEL

Aan het einde van het jaar ben ik er altijd een beetje klaar mee. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een top-jaar gehad. Lekker gewerkt,

10 KERST-TIPS

Eten moet een feestje zijn en we hebben het liefst dat we je alles uit handen nemen en dat je rond kerst lekker bij ons

10 JAAR GASTROBAR BOEK

Of ik naar een feestje kom, en het liefst in een glitterpak… “waarom dan”, en Ron mompelt iets over een boek… Ik kan die avond

Vroege Vork Voordeel is terug!

Alles wordt duurder, maar wij worden goedkoper! De inflatie, energie- en gasprijs hakt er bij iedereen flink in. De Ron Gastrobar Groep (her)introduceert daarom het

X