April in Paris

April in Paris

‘April in Paris, chestnuts in blossom, holiday tables under the trees…’, een waanzinnige hit in 1955 van Count Basie, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong, en behalve coole muziek hebben ze ook gewoon gelijk. April en mei zijn mijn favoriete maanden voor een bezoek aan Parijs, net zoals eind september/begin oktober. Eind april kun je al echt een zomer-gevoel krijgen, het lijkt wel of die 500 km echt verschil maken.

In Parijs zijn de terrassen eigenlijk het hele jaar open, alleen door de nieuwe klimaatwetten mogen ze vanaf 1 april niet meer worden verwarmd. In mei is het te doen als het niet regent, zeker tot een uur of 7, en daarna gaan we toch aan tafel, maar waar..? Maar eerst cultuur, ga eens naar het prachtige Musée Rodin met zijn idyllische tuin (77, rue de Varenne, 7de), op een steenworp van Arpège ⭐⭐⭐

https://www.alain-passard.com

 

Ik heb bewust gekozen voor simpel in dit rijtje, Parijs is al duur genoeg!

 

1. La Coupole

Noem het maar de grande dame van de Brasseries, vlak onder de toren van Montparnasse. Klassieker wordt het niet, met terrine de foie gras, gerookte zalm en gevulde eieren, en natuurlijk de meer dan uitgebreide ‘fruits de mer’ vooraf. Daarna in de zomer steak tartare en in de winter een van de 4 ‘choucroutes’ (zuurkool met alles erop en eraan). Sinds 1927 hebben ze ook een lamscurry op de kaart die redelijk spectaculair vanaf een trolley wordt geserveerd. Toe zijn er alle bekende vrienden; profiteroles (van Valrhona chocolade), crème brulée en natuurlijk Ile flottante, het eiwitschuim dat drijft in een plas vanillesaus. De huiswijn is een keurige € 35 per fles, de heerlijke Condrieu € 75, wat bijna voor niets is (voor deze wijn althans). Reserveren is, ondanks dat het een grote tent is, een must (102 boulevard de Montparnasse, 4de).

https://www.lacoupole-paris.com/nl/adres-contact/

 

2. Oui mon Géneral

Een gouden tip van mijn vriendin Mara Grimm, midden in het 7de arrondissement dus redelijk centraal. Gezellige gastropub met heerlijk eten en een goede wijnkaart (let op de vins nature, ik ben daar niet zo van). Met hun gevulde eieren waren ze finalist bij het “WK oeufs mayonaise” in 2018 dus die zijn gewoon heel goed, maar ook de gerookte ansjovis met rozemarijnolie, de langzaam gegaarde lamsschouder, de esacope Milanese (Wiener schnitzel) en de baba au rhum waren top (14 rue du Général Bertrand, 7de)

Lees meer hier

 

3. Terminus Nord

Vaste pleisterplaats recht tegenover het Gare du Nord, of je nu aankomt of weggaat, is Terminus Nord. De kaart is vrijwel identiek aan die van La Coupole, misschien iets minder uitgebreid, en het eten is net zo lekker (volgens mij zijn ze familie van elkaar). Je struikelt altijd over de bagage want hier zitten tussen 6:45 en middernacht heel veel Parijzenaars èn reizigers, en vooral de laatste grossieren in rolkoffers. Ambiance, fruits de mer, goed eten èn, niet geheel onbelangrijk als je de trein moet halen, snelheid (let niet op de slakken hahaha)! Menu voor € 22,50 (voor-hoofd of hoofd-toe) of 3 gangen voor € 29,50 (23, rue de Dunkerque).

https://www.juliusjaspers.nl/terminus-nord-parijs/

 

4. Au Lyonnais

Oer-bouchon (een bouchon is een typische bistro zoals in Lyon) opgericht door sterrenchef Alain Ducasse, 7 minuten lopen van mijn favoriete boekwinkel La Librairie Gourmande. Alles klopt hier, de ambiance is goed, de service is prettig en het eten is top. De chef is een vrouw (Marie-Victorine Manoa) en maakt een heerlijke paté-en-croûte, artisjok met foie gras ‘en hommage à la Mère Brazier’, of snoek op 2 manieren, gebakken op de huid en ‘en quenelle”. Het lunchmenu kost € 28, een ‘pot Lyonnais (fles wijn van 48 cl) is er vanaf € 27 (32 rue Saint Marc, 2de )

https://www.auxlyonnais.com/fr/le-restaurant/histoire-restaurant-paris

 

5. Georgette

Bij Georgette gaat het niet om supergoed eten, en ook niet over een bizarre wijnkaart. Het meubilair is te klein, zowel de tafels als de stoelen, en de kaart eenvoudig. Waar het hier om gaat is plezier, gastheerschap (Nicolas is de maître), lol en het gevoel dat je welkom bent! Georgette ligt op de hoek van de rue d’Assas (44) en de rue de Fleurus in het 6de 

Ik at er een heerlijke gegrilde prei met gehakte hazelnoten en een granité (ijsje) van Parmezaanse kaas. En een superieure Ile flottante (eiwitschuim in een meer van vanillesaus), die mag worden bijgeschreven in de top 5. Bescheiden maar prima wijnkaart en ze zijn altijd open voor lunch en diner.

 

https://www.restaurant-georgette.fr

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

Icoon: Geboortedag Julia Child

Julia Child Julia Child, van 15 augustus 1912, is één van de iconen uit de Amerikaanse gastronomie, opgeleid aan het Parijse instituut Cordon Bleu. ‘Mastering

Happy Nationale Watermeloen-dag!

National Watermelon Day 3 augustus is officieel National Watermelon Day! Daarnaast is het ook nog eens super lekker weer, dus we gaan de watermeloen grillen.

X