Nationale BBQ-dag

Het is 4 juli Nationale BBQ dag, hoe leuk is het om dat te vieren met wat verschillende spiesjes. De spiesjes zijn allemaal makkelijk voor te bereiden en gemiddeld binnen 10 minuten gegaard. Je hoeft je vuur niet echt aan te passen, een kind kan de was doen. Ik geef hier 3 recepten, voor ieder wat wils: dus groente, vis, en vlees. Kijk ook eens in mijn nieuwe boek ‘Masterclass Spiesjes’, te koop bij je lokale boekhandel en bij bol.com

Stook in alle gevallen je bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (warm|200ºC|2).

Bosui met salsa romesco

Ingrediënten
6 personen

5 rijpe tomaten
5 tenen knoflook
2 rode paprika’s, gegrild en geschild
80 g geschaafde amandelen
½ tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
70 ml witte wijnazijn
100 ml olijfolie + wat extra
30 bosuitjes, schoon, 1 deel wit en 2 delen groen
2  el getoaste amandelen
Maldon zeezout

Bereiding

1. Grill de tomaten 20 minuten op een medium gestookte barbecue, tot ze goed zacht aanvullen en verwijder de schillen en zaden.

2. Maal tomaat, knoflook, paprika, amandelen, cayennepeper, paprikapoeder en witte wijnazijn met de staafmixer of de keukenmachine tot een gladde puree en voeg al draaiende druppelsgewijs de olie toe. Laat een half uur staan en breng op smaak met zout en peper.

3. Maak met behulp van satépennen* matjes van elke keer 5 bosuitjes.

4. Smeer de matjes in met wat olijfolie en gril rondom krokant. De bosuitjes hoeven niet snotgaar te zijn, een beetje hard is juist lekker. Breng op smaak met wat zout.

5. Serveer direct met de romesco en bestrooi met wat extra amandelen.

* leg de satépennen als ze van bamboe zijn een half uur vantevoren in een bakje water met een schoteltje erop om ze ook echt onder water te houden, dan verbranden ze minder snel.

Pistachio prawns
6 personen/30 spiesjes

Ingrediënten
200 g pistachenootjes, gehakt
100 g zwart sesamzaad
1 el Maldon zeezout
3 limoenen, alleen rasp
400 ml yoghurt
1 citroen, sap en rasp
4  takjes munt, blaadjes, gesneden
30 garnalen 18/20, schoon, met staartje
zout en peper

Bereiding
1. Bak pistache, sesam en zout krokant, laat afkoelen en meng met limoenrasp tot een dukkah.
2. Meng yoghurt met citroensap en munt en breng op smaak met zout en peper.
3. Rijg de garnalen in de lengte aan spiesjes, bekwast met olijfolie en rol door de dukkah.
4. Gril de garnalen op een ingeolied rooster rondom krokant, draai regelmatig en laat niet verbranden, binnen 5 minuten zou je klaar moeten zijn.
5. Serveer met de yoghurtsaus.

Köfte van rund


Ingrediënten

10 g komijnzaad
10 g korianderzaad
600 g rundergehakt
1 ei, losgeklopt
2 tenen knoflook, geraspt
3 bosuitjes, fijngesneden
3 citroenen, sap en rasp
6 takjes munt, alleen de blaadjes, fijngesneden
300 ml yoghurt
chilisaus
zout en peper

Bereiding
1. Verhit komijn- en korianderzaad in een koekenpan tot het lekker begint te ruiken, laat iets afkoelen en maal fijn in de vijzel.
2. Meng de specerijen met rundergehakt, ei, 2 tenen knoflook, bosui, 2 citroenen, sap en rasp, en verse munt en breng op smaak met zout en peper.

3. Meng yoghurt met 1 teen knoflook en breng op smaak met wat zout en peper zout en peper citroensap.
3. Draai van het gehakt 12 balletjes en modeleer die tot worstjes. Rol ieder worstje door de bloem en rijg vervolgens aan satépennen.

5. Gril de köfte’s rondom krokant en gaar. Let op dat het niet te hard gaat.
6. Serveer met yoghurt en chilisaus.

https://www.carreraculinair.nl/boek/2373/julius-jaspers-spiesjes.html
Foto’s: Dennis Brandsma

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

Happy Nationale Watermeloen-dag!

National Watermelon Day 3 augustus is officieel National Watermelon Day! Daarnaast is het ook nog eens super lekker weer, dus we gaan de watermeloen grillen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE GASTRONIEUWS!

X