Het nieuw jaar

Vandaag is het 6 januari, wat betekent: Driekoningen (je weet wel, de dag dat de wijzen uit het Oosten een opgaande ster zagen die hen deed reizen naar Bethlehem alwaar zij de pasgeboren Jezus, koning der joden, aantroffen). Naar aanleiding van deze feestdag worden er sinds jaar en dag frangipane taarten (boter, suiker, eieren, amandelen en bloem) gebakken met daarin een boon, muntje of klein beeldje verstopt. Wie dit voorwerp in zijn taartpunt vindt is die dag de koning(in) en mag een bijpassende kroon dragen. Een feest dus, althans in Frankrijk waar de Boulangeries uitpuilen met taarten, hier zie je die dingen nauwelijks

 

Ik zal eerlijk zijn, ik heb nog nooit een 3-koningentaart gemaakt, ik ben niet zo’n bakker en op 4-5-6 januari meestal onderweg. Ook kan ik rond die tijd (wanneer niet eigenlijk) wel rollen van al het eten tijdens de feestdagen. Of ik wil of niet eet ik gewoon altijd veel te veel in die laatste week van het jaar. Het oude jaar afronden en het nieuwe jaar beginnen, het is niet mijn meest productieve week en daarbij zijn de dagen überhaupt te kort om wat dan ook te doen. Oh…, en het is vaak koud en dan moet je flink eten om het lichaam te blijven verwarmen, en zo blijf ik maar excusen verzinnen om me maar te goed te doen aan heerlijk eten en ditto wijnen.

 

Ik ben dit nieuwe jaar dan maar eens begonnen met een dry january en ik hoop dat ik tegen de tijd dat je dit leest een paar kilo lichter ben, maar vooral dat ik niet ben gebogen voor de verleiding, je moet weten dat ik namelijk een ruggegraat vol slagroom heb. We gaan het zien, happy new year!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

BOUILLON

Godfried van Bouillon, geboren op 18 september 1060, was van 1089 tot 1100 hertog van Neder-Lotharingen maar nog veel belangrijker een van de leiders van

UIT ETEN OP REIS

Uit eten op reis is altijd een feest, en als het dat niet is moet je er een feest van maken! Het ligt natuurlijk aan

CANELÉ

Op zoek naar inspiratie ‘wandel’ ik door de kaart van de Gastrobar, mijn oog valt op de canelé’s, en daar ben ik dol op! Ik

X