Ontdek Amsterdam-Noord!

Amsterdam-Noord is momenteel bezig met een opmars op de culinaire kaart. Waar ik eerder al enthousiast was over het lekkere eten bij Café Modern (Meidoornweg 2) en de waanzinnige kimcheese-broodjes Bakkerij Ex (Waddenweg 8) ben ik onderlaatst op food-safari geweest in dit licht-miskende stukje Amsterdam.

De tocht begint bij Chocola La Land (Spreeuwenpark 4) waar de bevlogen Malou Dronkers dagelijks cacabonen brandt en daar via een tijdslopend procedé bizar goede chocolade van maakt. De chocolade wordt omgezet in bonbons, repen en een hele speciale warme (chocolade-)drank die lekkerder en vooral gezonder is dan espresso.

2de stop op de tocht is bij kombuchabar deLighthouse (Klaprozenweg 46) waar we 3 waanzinnige kombucha’s proeven (terwijl ik het over de kombucha van Earl Grey heb veert de vrouw hoopvol op) en een bizar goede brioche die eigenlijk totaal niet in mijn dieet past…

De safari gaat verder en we gaan naar binnen bij Taqueria Coba (Schaafstraat 4). Het is vrijdagavond dus ramvol maar er is een klein plekje voor ons geritseld aan de passe zodat we vol zicht hebben op de 2 mannen in de keuken. Er komen 3 verschillende taco’s met brisket, procureur en kalfstong en ik stel direct al mijn vooroordelen over vies en vet Mexicaans eten bij. Niet normaal lekker, zo ook de tostada met ceviche van zeebaars en mandarijn, wow…

We gaan door, naar Apollonia op het oude Marine-terrein, maar dat is in Centrum dus bespreken we een andere keer… Terug naar Noord dus, en we sluiten af bij Euro Pizza (gedempt Hamerkanaal 79). Voorheen in Zaandam onder de naam Europa zijn de mannen een aantal jaren geleden naar Noord gekomen en zijn onder druk van Covid-lockdown-geld verdienen pizza’s gaan maken. Hele goede pizza’s…

De lockdown-ellende is achter de rug, en Euro Pizza is een volwassen restaurant geworden met fantastisch eten. We proeven hier achtereenvolgens een tartelette met daikon kosho, gefrituurde sesamtoast met kreeft, komkommer met appel en geitenyoghurt, en tartaar van heilbot met emulsie van paddenstoelen. Bizar lekker allemaal! We eindigen met gestapelde bladeren van radicchio met rode biet, grapefruit en mierikswortel-emulsie, noem het the cherry on the cake…(overigens maken ze nog steeds een paar geweldige pizza’s, die je ook bevroren kunt meenemen).

Er is nog een cherry die ik bijna vergeet en dat is restaurant Metro (Asterweg 22), waar ik een week eerder was. Supercool restaurant, met veel tafels en een lange betonnen bar. De start is geweldig en gevarieerd, met 6 verschillende snacks, waarna een keuze uit 2 voor- en 2 hoofd-gerechten. Ik houd ervan, niet te veel keuze, als het maar wel lekker is en dat is hier op orde!

Amsterdam Noord, met een hoofdletter. Trek de stoute schoenen aan en ga het ontdekken. Het is de moeite waard.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

Café Nol in Ron Gastrobar

Met je porem in Ron Gastrobar! Café Nol, wie kent dit beroemde Amsterdamse café in de Jordaan niet? Niemand minder dan Mara Grimm maakte ooit

Bonus dag

Een extra dag per maand is duur, maar bij Ron Gastrobar maken we het extra speciaal voor iedereen! Na 4 jaar is 29 februari terug

RON’S RIJSTTAFEL

Aan het einde van het jaar ben ik er altijd een beetje klaar mee. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een top-jaar gehad. Lekker gewerkt,

10 KERST-TIPS

Eten moet een feestje zijn en we hebben het liefst dat we je alles uit handen nemen en dat je rond kerst lekker bij ons

10 JAAR GASTROBAR BOEK

Of ik naar een feestje kom, en het liefst in een glitterpak… “waarom dan”, en Ron mompelt iets over een boek… Ik kan die avond

X