recept jus

Stampotseizoen: recept jus

Tja dat is me ook wat… De vrouw en ik zijn het bijna altijd eens over la nourriture (het eten), we hebben een vergelijkbare smaak, ik vind iets meer dingen lekker en wat minder dingen eng maar op één punt komen we er niet uit: stamppot!

 

Verdeelde meningen

Zij is dol op boerenkoolstamppot, ik vind het spul niet te eten, doet me altijd denken aan opgewarmde kartonnen doos. Mij daarentegen kun je niet blijer maken met een stamppot rauwe andijvie. Warme rijke aardappelpuree, boter doet wonderen, met daar rauwe gesneden andijvie doorheen geroerd, ik ben d’r dol op.

Niet te veel andijvie, veel recepten hebben het over 50:50 maar dan wordt ‘ie me te groen en vooral ook te koud (warme puree, koude andijvie, heb je ‘m..?), uitgebakken spekjes met aanhangend vet en natuurlijk een goede slagersrookworst. Door de spekjes ben ik voorzichtig met het zout in de puree, ga eerst maar eens mengen, en de worst komt uiteraard niet alleen van de slager maar ook nog eens van een varken. Runderrookworst is me te droog, en de Hema is geen optie want niet lekker. Verder geen exoten voor mij, zoals blokjes kaas, vruchtjes (yek) of ketjap.

 

Verschillende soorten stampot

Er zijn natuurlijk nog veel meer stamppotten dan die met rauwe andijvie (voor mij number 1). Zo heb je hutspot, eigenlijk alleen lekker op 3 oktober (Leidsch ontzet), de lekkere raapsteeltjesstamppot, de prima spinaziestamppot en natuurlijk zuurkoolstamppot. Met de laatste heb ik een haat-liefde verhouding. Ik ben dol op zuurkool maar prefereer de schotel in onderdelen zodat ik op het bord mijn eigen mélange kan maken, Verder natuurlijk nog hete bliksem, van aardappelen en appels, blauwe Jan, van aardappelen en rode kool, en natuurlijk de bij mijn kinderen favoriete blote billetjes in het gras (aardappelen, snijbonen en witte bonen).

We kunnen er uren over praten, je kunt kruimige aardappelen immers met bijna alles mengen maar een ding staat als een paal boven water, in een stamppot maak je een kuiltje en in dat kuiltje komt jus, waarvan acte!

 

Jus van rund en varken (gravy)

  • 1 kg rundergehakt
  • 3 el zonnebloem olie
  • 200 g bacon, aan 1 stuk
  • water, voldoende
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, zonder hart, in stukken
  • 1 steranijs
  • 200 g varkenspoulet
  • 100 ml rode wijn
  • zout en peper
  1. Zet het gehakt even hard aan in 2 eetlepels olie,meng met bacon, ui, knoflook en steranijs en zet onder water in de snelkookpan.
  2. Breng de snelkookpan aan de kook, temper het vuur en laat 35 minuten garen.
  3. Bak varkenspoulet aan in een koekenpan in het restant van de olietot krokant, blus af met 150 ml water, laat bijna droog koken, blus nog een keer af met water, laat weer bijna droog koken en blus af met 100 ml rode wijn.
  4. Kook de varkensjus in tot een paar eetlepels vocht en passeer door een zeef (goed met een lepel doordrukken).
  5. Passeer de jus uit de snelkookpan, laat inkoken tot lekker, breng op smaak met zout en peper en maak af met en paar lepels varkensjus.

Bovenstaand reept komt uit De Sausbijbel van Julius Jaspers, uitgeverij Carrera.

 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

EK DEAL!

Ben jij er al klaar voor? Dinsdag 25 juni om 18:00 neemt Nederland het op tegen Oostenrijk. We gaan natuurlijk voor de winst! Bij ons

GESLAAGD? DAN EET JE GRATIS!

Vier je diploma bij Ron Gastrobar Groep! Op woensdag 12 juni zetten we alle geslaagden van het middelbaar onderwijs in het zonnetje. Dit is jouw

PAPA’S ETEN GRATIS OP VADERDAG

Geef je vader een onvergetelijke dag bij een van de Ron Gastrobar-restaurants! Op zondag 16 juni vieren we Vaderdag en zetten we alle vaders in

Café Nol in Ron Gastrobar

Met je porem in Ron Gastrobar! Café Nol, wie kent dit beroemde Amsterdamse café in de Jordaan niet? Niemand minder dan Mara Grimm maakte ooit

X