Tips restaurants Nederland

Tips restaurants Nederland

 

Natuurlijk eet ik graag bij Ron Gastrobar, en niet alleen omdat we vrienden zijn maar omdat ik het gewoon berelekker vind, maar ik eet ook graag in andere restaurants. Omdat de boel weer écht open is deel ik er een paar met jullie, deze week in Nederland. Volgende keer in Amsterdam!

 

In alfabetische volgorde;

 

Cucina Soho

Mijn grote vriend Ricardo van Ede zwaait sinds kort na wat omzwervingen de scepter in Cucina Soho in Den Haag. De zaak doet aan een Italiaanse Cantina denken en dat is ook precies wat Ricardo wil. Beetje Italiaans, lekker boers eten maken, easy on the price, niet te ingewikkeld allemaal. Ik at er antipasti vooraf met wat worst, ham, paprika, ansjovis uit het zuur en blauwe kaas (yek), waarna superlekkere pasta vongole. Er is een fijne wijnkaart, zeker niet te duur, niet te veel biologisch, en de bediening is een goede handen. We sluiten af met een affogato (vanille-ijs met warme espresso) en een überluchtige tiramisu. Zoals ik al een beetje aangaf, geen hogere wiskunde maar gewoon lekker en goed gemaakt eten.

(Lange Houtstraat 3 in Den Haag, bel 070 326 0328).

 

Onglet

Zit ik verkeerd? Het huisnummer klopt maar het is een soort klein slagerijtje, met worst en ham… “Hé, is dat een klein belletje aan de gevel”?

Achterin de winkel loop je door de koelcel, wat slechts een deur blijkt te zijn, en kom je door een gangetje in de oude, mega-grote slagerswerkplaats die is omgetoverd tot een supercool restaurant. Van een toastje puree van aubergine, naar licht gegaarde kreeft met geschaafde venkel en gebakken plakjes chorizo, naar, natuurlijk, onglet (longhaas), met aardpeer, saus van runderwang en druiven. Enorm fijn adres.

(Wijker Brugstraat 27 in Maastricht, www.onglet.nl).

Spiehuis

De gebroeders Herfst staan hier na 46 jaar nog altijd aan het roer. De jongste doet met zijn vrouw en schoonzus de bediening, de iets oudere doet de keuken. De kaart is onveranderd lekker, maar wat weet ik er eigenlijk van, ik neem altijd hetzelfde. Vooraf de de geweldige Ierse paling of het taartje van kreeft, daarna sole à la meunière, subliem gebakken en aan tafel gefileerd. Krokante aardappeltjes op tafel, beter wordt het niet. Een bakje overheerlijke salade, en buiten de kaart om (ik hoef er niet eens meer om te vragen) een bakje verse remouladesaus. Een feest, iedere keer weer.

(Biltseweg 45-47 in Soest, altijd bellen 035 666 8236 want vaak vol).

 

Meliefste

Het is best een eind rijden vanuit de hoofdstad, maar na een krappe twee uur worden we hartelijk welkom geheten door chef Thijs Meliefste, zijn vrouw en de rest van de zwarte brigade. Mooi restaurant, rustig ingericht, ruime tafels, lekker. Het eten is ook lekker, erg lekker. Denk aan eenkrokant kussentje met crème van oude brokkelkaas en piccalilly, macaron van biet met eendenlever en sjalot, tartelette met crème van wortel en eidooier met olijfkruid, mousse van Bouchot mossel met gepickelde sjalot, strandkrab met algen en rouille, en een stokje pijlinktvis met aubergine en miso van zwarte linzen. Voor de duidelijkheid, we hebben het hier alleen nog maar over de amuses…

(Wolphaartsdijkseveer 1, Wolphaartsdijk, bel 0113 581 326)

 

Maeve

Het gebeurt niet zo vaak dat ik word verrast met een restaurant dat ik niet ken, dat is beslist niet arrogant bedoeld maar ik ben best redelijk op de hoogte, en niet alleen in Amsterdam… Maeve, ik had er nog nooit van gehoord, en van chef Tommy Janssen en zijn lief en maître Vera Voorend ook niet, dus mijn vriend Bob weet me echt te verrassen! We eten o.a. Krokant van knolselderij en cèpes gevuld met een crème van miso en rauwe champignon, tartelette met crème van gevogelte, krokante kippenhuid en boerenkool, merengue van zwarte peper en dragon, gevuld met eendenlever en kalamansi, snoekbaars met gerookte paling, schorseneren en een beurre blanc waarin ook gerookte paling is verwerkt. Èn rugfilet van hertenkalf met een tartelette gevuld met stoofvlees van het hert, pastinaak en nashipeer. Het is niet normaal allemaal, zo goed, zo puur, Ik zeg het je…, die hebben volgend jaar een ster!

(Kromme Nieuwegracht 18 in Utrecht, bel 030 2006767)

 

Rauw

Je verwacht niet direct een leuk en lekker restaurant op een industrieterrein in Amersfoort, maar toch zit hier, pal naast de Weber Academy, restaurant Rauw. Bij Rauw gaat het duidelijk om vlees, getuige de inpandige slagerij, en daar hangt dan ook vandaag een halve koe voor de rekken met ribbeyes. Hier geen Angus, Simmentaler of Wagyu, al het vlees komt van dubbeldoelkoeien van verschillende boerderijen die allemaal de laatste 9 maanden worden afgemest bij een en dezelfde boer.

We starten met oesters met vinaigrette, gedroogde ham met hazelnoten, en een extreem lekkere huzarensalade. Er is steak tartaar, maar ook opgerolde Pekingeend pannekoekjes met ragfijne bosui en gesneden pepertjes. Alles lekker, maar we komen voor de ribeye van de eerder genoemde dubbeldoelkoe. Met een heerlijke Béarnaisesaus, een pepersaus èn chimichurri. Krokante frietjes, mooie groente, het is allemaal fijn, ik heb altijd een topavond bij Rauw.

(Kaliumweg 8 in Amersfoort, bel 033-461 9394)

 

Alle volledige beschrijvingen zijn terug te lezen op www.juliusjaspers.nl

 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
E-mail
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

EK DEAL!

Ben jij er al klaar voor? Dinsdag 25 juni om 18:00 neemt Nederland het op tegen Oostenrijk. We gaan natuurlijk voor de winst! Bij ons

GESLAAGD? DAN EET JE GRATIS!

Vier je diploma bij Ron Gastrobar Groep! Op woensdag 12 juni zetten we alle geslaagden van het middelbaar onderwijs in het zonnetje. Dit is jouw

PAPA’S ETEN GRATIS OP VADERDAG

Geef je vader een onvergetelijke dag bij een van de Ron Gastrobar-restaurants! Op zondag 16 juni vieren we Vaderdag en zetten we alle vaders in

Café Nol in Ron Gastrobar

Met je porem in Ron Gastrobar! Café Nol, wie kent dit beroemde Amsterdamse café in de Jordaan niet? Niemand minder dan Mara Grimm maakte ooit

X