Julia Child
Julia Child, van 15 augustus 1912, is één van de iconen uit de Amerikaanse gastronomie, opgeleid aan het Parijse instituut Cordon Bleu. ‘Mastering the Art of French Cooking’, was één van de eerste kookboeken die ik kreeg van mijn moeder, nadat ze het eerst jaren zelf had gebruikt. Julia Child, Amerikaanse van oorsprong, schreef in 1961 deel 1 en in 1970 deel 2, samen met Simone Beck and Louisette Berthole. Beide boeken waren een regelrechte hit, niet alleen in Amerika. Vanaf 1963 kreeg ze in de USA haar eigen TV-show, The French Chef, en kreeg ze de hamburgernatie aan de escargots en de boeuf Bourguignon. De hilarische film Julie & Julia met Meryl Streep geeft een aardig beeld van haar leven
Haar ‘soubise’ was de basis van onze ui Martini
Soubise
6 personen
500 ml water
60 g zout
100 g Arborio rijst
60 g boter
900 g witte ui, in dunne plakjes
½ tl zeezout
peper
60 g room
45 g Gruyère
Bereiding:
1, Breng water met zout aan de kook, voeg rijst toe, breng weer aan de kook, kook exact 5 minuten en giet af.
2. Smelt de boter en meng met de gesneden uien. Fruit rustig rondom aan en zorg dat alle uien zijn bedekt met een laagje boter. Voeg de rijst toe, breng op smaak met zout en peper.
3. Zet de uien met de rijst afgedekt in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 150ºC en roer iedere 20 minuten een keer om.
4. Meng na een uur de kaas en de room door het ui-rijstmengsel en controleer de garing van de rijst. Zet de schaal, als de rijst nog net niet gaar is, terug in de oven.