LENTE MENU

Lente menu

Ik krijg de lente een beetje in mijn hoofd en dat is ook niet zo gek want behalve dat het, terwijl ik dit schrijf, best lekker weer is, staat mijn halve tuin alweer in de knop. Global warming uiteraard, een drama, maar dat de winters wat korter worden, ik weet niet of ik dat erg vind. De sneeuwklokjes zijn net op hun retour, de krokussen staan te bloeien, de krent hangt half bloeiend over mijn kantoor, het is een feest (en 2 maart!).

Enfin, de lente dus, en waar denk ik dan aan? Licht en lekker… Een beetje van de bbq, iets uit de oven waar je geen omkijken naar hebt, en toe? Chocolade, altijd goed en een stapje richting de Paas… (hoezo licht…, wel lekker!!)

 

Prei met groene saus

Ingrediënten:

  • 6 stuks prei
  • 150 ml mayonaise
  • 10 takjes koriander, alleen blaadjes, gesneden
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 3 jalapeñopeper vers, ontzaad en gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml creme  fraiche
  • 1 limoen, sap en rasp
  • 6 eieren, hardgekookt en daarna fijngehakt
    zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Was de prei, snijd in stukken van 12 cm, blancheer 3 minuten in kokend water en spoel koud.
  2. Meng mayonaise met koriander, knoflook en jalapeñopeper in de blender en voeg druppel voor druppel de olie toe.
  3. Meng met de crème fraiçhe, breng op smaak met limoen-sap en -rasp, en zout en peper.
  4. Gril de afgekoelde en droog-gedepte prei op hoge temperatuur rondom krokant en verwijder eventueel de buitenste bladeren.
  5. Serveer met gekookt ei en de groene saus.

 

Lamsstoof met sinaasappel

Voor 6 personen! Als je deze stoof een dag vantevoren maakt tot en met stap 5, komt dat de smaak enorm ten goede.

Ingrediënten:

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 1 kilo lamsbout, in stukjes van 3 x 3 cm
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 70 g tomatenpuree
  • 250 g pastinaak
  • 250 g koolrabi
  • 150 g bospeen, in plakjes
  • 200 ml rode wijn
  • 300 ml runderbouillon
  • 400 g gepelde tomaten (1 blik)
  • 4 stengels bleekselderij, klein gesneden
  • 1 sinaasappelschil van een halve sinaasappel, zonder wit
  • 2 sinaasappels, sap en partjes zonder vel*
  • 4 takjes munt, alleen de blaadjes, gesneden

Bereidingswijze:

  1. Fruit de ui langzaam glazig in de olijfolie. Zet het vuur wat hoger en bak de stukken lamsbout om en om bruin. Voeg knoflook en tomatenpuree toe en bak nog even door zodat de tomatenpuree ontzuurt.
  2. Blus af met rode wijn, bouillon, tomaten en sinaasappelschil toe en breng tegen de kook aan. Laat ruim een uur sudderen.
  3. Voeg koolrabi toe en roer goed door.
  4. Voeg na 15 minuten pastinaak en wortel toe en laat nog 30 minuten garen,
  5. Controleer de gaarheid, breng op smaak met zout en peper, en laat afkoelen.
  6. Verwarm de lamsstoof door en door op het vuur, of afgedekt 30 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven, roer er de bleekselderij, de stukjes sinaasappel en het sap door en serveer, gegarneerd met de munt.

*Snijd het vel inclusief het wit van de sinaasappel en snijd met een scherp mesje de partjes tussen de velletjes uit. Vang ook het sap op.

 

Chocolade fondant taart

Voor 10 personen!

Ingrediënten:

  • 200 g pure chocolade (55-70%)
  • 200 g boter
  • 250 g automaatsuiker
  • 5 eieren
  • 10 g bloem
  • snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Laat de chocolade met de boter au bain marie (ronde kom boven pan warm water) volledig smelten.
  2. Roer de suiker door de chocolademassa en laat iets afkoelen.
  3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en roer het beslag iedere keer door tot het ei is opgelost in de massa, roer daarna de bloem en het zout door het beslag.
  4. Giet het beslag in een met boter ingesmeerde springvorm van ø24 en bak 22 minuten af in een op 190ºC voorverwarmde oven.
  5. Controleer de garing door een rvs satépen in de taart te steken, als de pen er schoon uitkomt is de taart gaar. Laat afkoelen.

 

Vanillesaus

Voor 10 personen!

Ingrediënten:

  • 1 vanillestokje, doormidden en het merg uitgeschraapt
  • 400 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 75 g suiker
  • snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit.
  2. Breng de melk met het vanillestokje en het merg tegen de kook aan en laat een half uur trekken. Verwijder het stokje en passeer de melk door een zeef.
  3. Klop de dooiers op met de suiker en zout en meng al roerend rustig met de warme melk.
  4. Laat nog even doorgaren op een zacht vuur tot een dikke saus maar zorg beslist dat het niet boven de 65ºC komt anders gaat de saus schiften.
  5. Laat afkoelen met een stukje plasticfolie direct op de saus zodat je geen vel krijgt.

Serveer de chocoladetaart in puntjes, met vanillesaus.

 

Succes en eet smakelijk!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Appeltje Eitje

Verder in Gastronieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE GASTRONIEUWS!

X